“Mavi Okyanus Stratejisi: W. Chan Kim ve Renée Mauborgne tarafından yazılan “How to Create Uncontested Market Space and Make the Competition Irrelevant” adlı kitapta mavi okyanus stratejisi ilk kez bir iş stratejisi olarak tanımlanmıştır.
Bu yaklaşımın arkasındaki fikir, işletmelerin çoğunun kalabalık, son derece rekabetçi pazarlarda ya da yazarların deyimiyle “kırmızı denizlerde” faaliyet gösterdiğidir. Şirketler bu “kırmızı okyanuslarda” pazar talebinin küçük bir kısmı için rekabet etmektedir. “Mavi okyanus” stratejisinin amacı, rekabetin çok az olduğu ya da hiç olmadığı genişleyen pazarlar oluşturmaktır.
Yazarlara göre, firmalar dört temel faktöre odaklanarak mavi denizler inşa edebilir: değer, maliyet, insanlar ve süreç. Şirketler, yeni bir değer önerisi geliştirerek daha önce mal veya hizmetleriyle ilgilenmeyen yeni müşterileri kendilerine çekebilirler. Şirketler, maliyetleri düşürerek aynı değeri daha düşük bir fiyata sunabilir ve potansiyel müşteriler için daha uygun hale getirebilir. Şirketler, çalışma şekillerini yeniden düzenleyerek ve yeni prosedürler geliştirerek üretkenliği artırabilir, masraflardan tasarruf edebilir ve değeri artırabilir. Son olarak, işletmeler şirketi yeni değer teklifi etrafında organize ederek yeni stratejiyi destekleyen bir kültür geliştirebilir.
Ek olarak, işletmeler Mavi Okyanus Stratejisini, rekabette nasıl öne çıkacaklarına odaklanarak ve yeni büyüme beklentileri geliştirerek yeni büyümeyi teşvik etmek için kullanabilirler. Bu yaklaşım, mevcut talebin bir kısmı için rekabet etmek yerine, işletmelerin yeni talep yaratarak ve bu talebi yakalayarak hedeflerine ulaşabilecekleri fikrine dayanmaktadır. Doymuş bir sektörde mevcut rakipleri geride bırakmaya çalışmak yerine, kuruluşlar yeni, el değmemiş pazarlar geliştirerek kendilerini rekabette farklılaştırabilirler.