7 Adımlı Ürün Geliştirme Süreci: Fikirden İlk Satışa

  • 7 Adımlı Ürün Geliştirme Süreci: Fikirden İlk Satışa
blogimg

7 Adımlı Ürün Geliştirme Süreci: Fikirden İlk Satışa

iPhone’lar, Uber yolculukları, Netflix şovları ve Amazon satın alma çılgınlıkları bir zamanlar sadece insanların zihnindeki kavramlardı. Her yerdeki müşteriler bu harika hizmet ve ürünlerden yararlanmadan önce, uzun bir geliştirme aşamasından geçtiler.

Yeni bir mal veya hizmet için harika bir konseptiniz mi var? Bunu zihninizden binlerce müşteriye mümkün olan en etkili şekilde aktarmak çok önemlidir. Bir ürünü organize bir şekilde piyasaya sürerseniz başarısız olma olasılığınız azalacaktır.

Yüksek kaliteli bir ürün oluşturmanın her aşamasında size yol gösterecek bir rehber hazırladık. Umarız bu rehber sayesinde fikrinizi başarılı bir şekilde hayata geçirirken aynı zamanda paradan da tasarruf edebilirsiniz.

Ürün Geliştirme Süreci Ne Demektir?

Ürününüz veya hizmetiniz tüketicilere satılmadan önce bir ürün geliştirme sürecinden geçmelidir. Bu, özünde, ürün yaşam döngüsünün ilk aşamasıdır.

Yönetim, teknoloji, tasarım ve pazarlama, geliştirme sürecinde kesişir. Tipik olarak ürün yöneticileri ürün geliştirme sürecinden sorumludur. Tüm ekibi toplar, onlara projenin hedefleri hakkında bilgi verir (bir yol haritası kullanarak) ve projenin gelişimini denetlerler. Ancak yeni bir ürünün piyasaya sürülmesi yalnızca ürün yönetiminin işi değildir. Bu süreç, geliştiriciler, tasarımcılar, pazarlamacılar vb. dahil olmak üzere çok sayıda insanı içerebilir.

Ürün Geliştirme Sürecinin 7 Aşaması

Ürünlerin piyasaya sürülmesine yönelik geleneksel uçtan uca yöntemler yedi adımlı ürün geliştirme sürecini içerir. Sıklıkla somut nesneler üretmek için kullanılsa da, dijital mal ve hizmetlerin oluşturulmasına da uygulanabilir.

Şimdi ürün geliştirme sürecinin her bir aşamasının detaylarına inelim.

  1. Kavrama
    Bir şeyin tohumu bir fikirdir. Şimdi müşterinizin neye ihtiyacı olduğunu düşünmelisiniz. Bir ürün geliştirirken belirli bir sorunu çözmeye odaklanın. Müşterinin “acısını” tespit etmek ve ürününüzle hafifletmek sizin sorumluluğunuzdadır.

Zaten iyi düşünülmüş bir konseptiniz varsa, müşterinin vermek üzere olduğunuz çözüm için ödeme yapmaya istekli olup olmadığını düşünün. Emin değilseniz, hangi özellikleri ekleyebileceğinizi ve talebi artırmak için ürünü nasıl geliştirebileceğinizi düşünün.

Tüm fikirlerinizi bir araya getirdikten sonra (belki biraz beyin fırtınası yaptıktan sonra), başarılı olma şansı en yüksek olanları seçin. Öncelikle fikrinizin uygulanabilir olup olmadığını belirlemelisiniz. POC var olan bir konsepttir (Proof Of Concept). Bu, bir fikrin sağlam olduğunu göstermek için pratikte uygulanabilirliğinin bir kanıtı olarak hizmet eder. Mühendisler bu prensibi yazılım geliştirmede varsayımları ve fikirlerin uygulanmasını doğrulamak için kullanırlar.

2.Analiz

Yeni bir ürünün piyasaya sürülmesi için pazar araştırması ve rakip analizi şarttır.

Pazar araştırması kavramaya yardımcı olur:

Ürün talebi, tüketici ihtiyaçları, mevcut ve gelecek trendler ve iş riskleri.

Rekabet analizi şunları anlamanızı sağlar:

Rakip ürünlere göre avantajlar; rakip ürünlerin eksiklikleri;
İşgal edilmemiş bir pazar nişi var mı?

Tüm bu bilgiler, tüketicinin gelecekteki ürünleriniz için ödeme yapmaya istekli olup olmadığını belirlemek için kullanılabilir. Ayrıca nihai kullanıcının ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılayan bir ürün geliştirmenize de yardımcı olacaktır.

3. Planlama

Şimdi bir sonraki ürün için teknik özellikleri resmi olarak belirlemelisiniz. Ürünün özellikleri, tasarımı ve kullanım amacı hakkında net bir anlayışa sahip değilseniz sonraki adımlarda “kaybolursunuz”. Bu adım birden fazla küçük bölüme ayrılmıştır.

Aşağıdaki sorulara yanıt verin:

Tüketici ürününüzü satın alırsa ne elde edecek?
Ürününüz piyasadaki diğer ürünlerde olmayan hangi benzersiz özellikleri sunuyor?

 

Bir yol haritası oluşturmak
Bir ürün yol haritası, ürününüzün halka sunulmadan önce geçmesi gereken tüm aşamaların grafik bir temsilidir. Gerçekte, bir ürün geliştirme süreci prototipini temsil eder. Yol haritası, çalışma prosedürlerinin tüm ekip üyeleri tarafından anlaşılmasına yardımcı olmak için geliştirilmiştir.

Bir yol haritası hazırlamadan önce proje hedeflerini belirlemenizi tavsiye ederiz. Belgede ana hatlarıyla belirtilen her aşama için son tarihler verebilirsiniz. Proje ilerledikçe, yol haritası değiştirilmelidir.

Teknoloji
Fikrinizi uygulamak için en iyi şekilde çalışacak teknolojiler şimdi seçilmelidir. Bütçe, geliştirme süresi ve ürün karmaşıklığı bu kararı etkileyen faktörlerdir. Örneğin, React Native geliştiricileri web uygulamaları oluşturmak için yüksek talep görürken, Ruby on Rails geliştiricileri hızlı uygulama geliştirme için işe alınabilir.

Tüm ürün gereksinimleri ayrıntılı olarak belirlendikten sonra bir SRS (Yazılım İhtiyaçları Spesifikasyonu) belgesi hazırlanır. Şirketin CEO’su veya CTO’su ya da her ikisi de SRS’yi gözden geçirir.

4. Prototipleme

Ürününüzü oluşturmayı bitirmenin zamanı geldi. Ürün geliştirme sürecinin bir parçası olarak taslak bir ürün versiyonu yapılmalıdır.

Geliştirme aşamaları:

Ürününüzü görselleştirmeyi içeren UI/UX tasarımı;
kullanıcının göremediği ürünün “içini” inşa etmek;
Ön uç geliştirme, projenizin kullanıcıya dönük kısmını oluşturmayı ifade eder. Bir kullanıcı arayüzü oluşturmak için bir React geliştiricisi ile çalışabilirsiniz;
Ürünün test yoluyla tüm gereksinimleri karşıladığından emin olmak.